Logo

Op zaterdag 11 januari werd de finale van de negentiende editie van Simply The Best gespeeld. Al vroeg liep de kantine vol met publiek, dat ook graag een goed plekje wilde bemachtigen om deze spannende avond zo goed mogelijk mee te kunnen beleven. Met 31 teams, waarvan acht oud-winnaars in de zaal startte de avond zoals gewoonlijk met de klanken van de stem van Tina Turner en beloofde het een verrassende avond te gaan worden. Zoals tijdens de voorronde al was aangekondigd, zag het spelverloop er vanavond anders uit dan voorgaande jaren. Eerst werden, via het radje, 7 ‘gewone’ rondes gespeeld. Ronde 8 was de Mystery Ronde, die ‘wegens omstandigheden’ als laatst zou worden gespeeld.. Vervolgens zouden de eerste 10 teams van de avond zich plaatsen voor de kwart- en halve finale, waarna ten slotte de finale zou worden gespeeld tussen twee teams.

bomvolle kantine 2

Het rad werd gedraaid en de allereerste ronde van de avond was een schermronde waarin logo’s van televisieprogramma’s en –series werden getoond, maar dan waren ze ‘geblurd’, zodat ze moeilijker te herkennen waren. Direct daarna volgde een mondelinge ronde over radio. De eerste ronde werd zeer goed gemaakt en met een gemiddelde van 8 punten was dat voor de teams een lekker begin. De ronde radio was ietsje moeilijker, maar werd ook goed gemaakt. Na deze eerste twee rondes werd de eerste tussenstand getoond, en mooi detail om hier te vermelden; op dat moment stonden The Quizards of Oss met 10 punten helemaal onderaan in de ranglijst.
De derde ronde was een multimedia ronde waarin de deelnemers geluidsfragmenten te horen kregen uit het programma ‘De Beste Zangers’. Zij moesten aangeven wie zij hier hoorden zingen. Frans Bauer die ‘Knockin on Heavens door’ zingt, klinkt behoorlijk apart en er werden dan ook verschillende verwarde gezichten gezien. Na deze muzikale ronde was het weer tijd voor een visuele opdracht; dit keer een schermronde waarin de logo’s van sportevenementen en teams verschenen. Zo kwam het logo van de New York Yankees voorbij, maar ook van korfbalvereniging Be Quick in Nuland. De volgende tussenstand liet zien dat het enorm spannend was. Alle scores lagen erg dicht bij elkaar en duidelijk was; dat alles deze avond nog mogelijk was. Dit keer na de vierde ronde dus geen Mystery-ronde, maar door naar ronde 5 en 6. Ronde 5 was weer een mondelinge ronde, vers van de pers en dus voorgelezen vanaf een telefoon, met nieuwsvragen van afgelopen week. Dit bleek niet gemakkelijk en er werden dan ook geen 10-en gehaald. Ronde 6 was schriftelijk en hierin kregen de teams menukaarten te zien van zeer diverse restaurants; van de Sphinx tot aan de Librije en een duidelijk geval van ‘je moet het maar net weten’. Na weer een pauze was het tijd voor de eerste ronde voor dubbele punten: een multimedia ronde over dansstijlen en dansmoves. Van de Tango tot de Swish, en van de Foxtrot tot een Wiggle.. geen gemakkelijke ronde. Toch wisten de heren van Ok Noch Ok 2 in deze ronde 20 punten te behalen en maakten daardoor een belangrijke sprong richting de kwartfinales. Tot slot was het tijd voor de ‘uitgestelde’ Mystery Ronde. De inmiddels bekende dozen werden uitgedeeld, maar er bleek helemaal niets in te zitten. Na ruiken, proeven en voelen stond déze Mystery Ronde helemaal in het teken van de waarneming. In voorgaande uren bleken er een aantal opvallende dingen te zijn gebeurd, waarover nu vragen werden gesteld. Hoeveel banners hingen er bijvoorbeeld bij de ingang van het sportpark? En wat had Maud in haar hand toen zij een rondje teamnummers ging checken? De verontwaardiging over deze bijzondere, onverwachte ronde, was groot. Het bleek erg moeilijk, maar gelukkig vonden de meeste teams het een erg leuke wending aan de avond. De maximale score die in deze dubbele-punten ronde werd behaald was 10, dus 5 goede antwoorden. Deze score werd drie keer gehaald; door de Vrouwen van GWON, De Slimmste Mensch en Maf Mar Moi 1*. Toen de organisatie nog druk bezig was met de puntentelling, werden er al 10 ballonnen gevuld met helium de zaal in gebracht; deze zouden op de tafels van de 10 beste teams van deze avond belandden, zodat duidelijk werd wie er nog in de race was.

De Vrouwen van GWON kregen de gouden ballon op hun tafel én ontvingen een groot applaus vanuit de zaal, omdat zij met 66 punten deze finaleronde bovenaan wisten te eindigen. Een erg knappe prestatie en door deze nummer één positie verkregen zij het privilege direct door te gaan naar de halve finale en niet te hoeven deelnemen aan de kwartfinale. Mooi detail; tussen deze nummer 1 en de nummer 31 van de avond, zat maar 18 punten verschil. Het lag dus enorm dicht bij elkaar. Voordat er met de overige 9 teams een kwartfinale kon worden gespeeld, werd eerst een benaderingsvraag gesteld om de ranking te bepalen, omdat er nog een aantal teams op hetzelfde aantal punten stond.

eindstand finale stb 19 1 8 finale

De kwartfinale was een zenuwslopende, schriftelijke meerkeuze ronde, waar maar zeer beperkt de tijd voor was, waardoor de spanning tussen de zilveren ballonnen steeds groter werd. Uiteindelijk plaatsen de drie beste teams uit de kwartfinale zich in de halve finale, samen met de Vrouwen van GWON.

stand kwartfinale stb 19

De halve finale startte met een head-to-head tussen de Vrouwen van GWON en Lastige Mins; elk team stond in een rij achter elkaar, tegenover elkaar, met één persoon per team aan de knop om zo snel mogelijk te drukken, het goede antwoord te geven en zo zijn of haar directe tegenstander weg te spelen. De Vrouwen van GWON wonnen de eerste halve finale en stonden daarmee in de finale. Vervolgens werd de tweede halve finale gespeeld tussen Ge Wit Oit Noit en The Quizards of Oss. Een leuk detail, dat ook door het publiek werd opgemerkt, was dat geliefden Dirk en Loes op een gegeven moment head-to-head stonden om elkaar weg te spelen. Na één vraag waarin zij beiden niet drukten, maakte Loes bij de volgende vraag over het programma ‘Wie is de mol’ een foutje waardoor Dirk lachend overbleef..

dirk en loes halve finale

De spanning was werkelijk om te snijden, maar The Quizards of Oss hielden hun hoofden het koelst, waardoor zij zich in de finale tegenover de Vrouwen van GWON plaatsten. De finale werd uiteindelijk zeer goed gespeeld, waarbij de Vrouwen van GWON gedurfd snel drukten, maar The Quizards of Oss uiteindelijk als ‘ Last (Wo)Men Standing’ overbleven en er met de felbegeerde badjassen en wisselbeker vandoor gingen. Ontzettend leuk om te zien dat er naast drie mannen, nu voor het eerst twee vrouwen op het podium stonden! Felicitaties aan hen, maar zeker ook aan alle andere deelnemers aan deze 19e edities van Simply The Best. Hartelijk dank voor jullie enthousiasme en we hopen jullie eind dit jaar, bij de speciale 20e editie, weer in grote getale te mogen ontvangen in de DAW-kantine. Tot dan!