Verlenging maatregelen tot en met 28 april
Eerder deze week hebben premier Rutte en minister De Jonge bekend gemaakt dat de maatregelen vanwege het Coronavirus die van kracht waren tot en met 6 april worden verlengd tot en met 28 april. Dit heeft ook voor sport en sportevenementen gevolgen. Hieronder de belangrijkste daarvan voor u op een rij:

  • Alle sportclubs en sportvoorzieningen zijn dicht; 
  • Er vinden geen georganiseerde sportactiviteiten plaats. Voor informatie over het vroegtijdig stopzetten van competities, verzetten van toernooien en evenementen, kunnen sportverenigingen contact opnemen met hun sportbond;
  • Er vinden in ieder geval tot en met 28 april geen georganiseerde sportactiviteiten plaats in de openbare ruimte;
  • Voor sporten in de openbare ruimte geldt dat de groep uit niet meer dan 2 personen mag bestaan met in achtneming van de inmiddels bekende maatregelen zoals 1,5 meter afstand;
  • Blessuregevoelige sporten waardoor je aangewezen kunt zijn op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval) dienen vermeden te worden;
  • Mensen die vallen in een risicogroep zoals ouderen, moeten zoveel mogelijk sociaal contact vermijden, samen sporten gaat dus ook even niet;
  • Op bovenstaande wordt gehandhaafd eventueel met geldboetes;
  • Voor de topsport wordt geen uitzondering gemaakt en gelden ook bovenstaande maatregelen;
  • Op uiterlijk dinsdag 21 april wordt bezien in hoeverre deze maatregelen verlengd worden.

Samenkomsten blijven tot 1 juni verboden waaronder voor de sport vallend; congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen, het betaald voetbal en toernooien.


Naast bovenstaande informatie die we vanuit de Gemeente Landerd ontvingen heeft de KNVB het volgende besloten inzake het amateurvoetbal:

De verlenging van de maatregelen vanuit de overheid heeft ons ertoe doen besluiten om de competities in het amateurvoetbal dit seizoen niet meer te hervatten. Tot onze grote spijt. Ook ons voetbalhart doet zeer. Maar gezondheid gaat voor alles. Dit besluit geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus en in heel Nederland.

Hoewel dit een moeilijk besluit is geweest, vinden we het belangrijk om duidelijkheid te geven aan alle voetballiefhebbers van Nederland. Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat nu al geruime tijd stilligt. Sommige mensen zijn ziek, sommigen helaas zelfs overleden en velen zitten verplicht thuis. Met de verlenging van de maatregelen kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om wedstrijden nog door te schuiven tot na de start van de zomerstop. Onder andere omdat de zomervakantie in sommige regio’s al op 4 juli start.

Geen eindstanden dit seizoen
Omdat we dit seizoen de competities niet meer hervatten hebben we ook besloten dat er dit seizoen geen eindstanden komen en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekercompetities niet uitgespeeld. Het volgende seizoen start iedereen weer in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. We zijn van mening dat dit het meest eerlijke en duidelijke besluit is. We weten dat elk besluit pijn zal doen, afhankelijk van de plek waarop een team op de ranglijst stond. Door het niet uitspelen van de competitie hebben we geen eindstand op basis waarvan we vinden dat we een eerlijke promotie/degradatie kunnen toepassen. Teams die dit seizoen uitkomen in de A-categorie komen in het nieuwe seizoen uit in dezelfde competitie als waarin ze dit seizoen zijn gestart. In de B-categorie kunnen alle teams zich voor het nieuwe seizoen - zoals gebruikelijk - inschrijven voor het gewenste niveau.

Mochten de overheidsmaatregelen nog voor de zomer worden afgeschaald en er weer veilig gevoetbald kunnen worden, dan ondersteunen we jullie uiteraard met het organiseren van activiteiten op jullie club zoals het organiseren van toernooien of oefenwedstrijden. Het weer op gang brengen van het verenigingsleven – zodra alles weer veilig is – heeft vanaf dat moment dan ook onze focus.