Binnen het voetbal zijn een aantal spelregels aangescherpt. Deze vind je in dit document van de KNVB.


Wat staat er zoal in?

Over hands van de aanvallend partij: Onopzettelijk hands door een aanvaller moet alleen worden bestraft als het ‘onmiddellijk’ leidt tot een doelpunt of een duidelijke mogelijkheid voor de speler en/of zijn team, om een doelpunt te maken (d.w.z. na de handsbal, gaat de bal nog een klein stukje verder en/of er zijn heel weinig passes.

Bij strafschoppen: Als de doelverdediger een overtreding maakt, maar de bal het doel mist of terugkomt van doelpaal of –lat, dan wordt de strafschop niet overgenomen, tenzij de nemer duidelijk werd beïnvloed door de overtreding van de doelverdediger.

Hands verdedigende partij v.s. buitenspel: Opzettelijk hands door een verdediger wordt beschouwd als ‘bewust spelen van de bal’ voor de beoordeling van buitenspel (speelt de verdedigende partij een bewust handsbal waarvan de aanvallende partij vanuit buitenspelpositie gebruikt maakt, dan is het geen buitenspel voor de aanvallende partij).

Overtreding voorafgaand aan 'snelle vrije trap' of 'voordeel': Als de scheidsrechter een ‘snelle vrije schop’ toestaat of voordeel geeft in het geval van een overtreding die een veelbelovende aanval verhinderde of onderbrak, dan wordt de gele kaart niet gegeven.

Afstand houden bij scheidsrechtersbal: Een speler die niet de vereiste 4m afstand in acht neemt bij een scheidsrechtersbal, moet een gele kaart ontvangen.

De echte spelregelgoeroes zijn natuurlijk van harte uitgenodigd om het volledige document van de KNVB door te nemen. Zo staat er een afbeelding in het document waaruit het begrip 'hands' wordt gedefinieerd.