• Gepubliceerd in Clubnieuws

De finale van Simply The Best beloofde weer een spannende te gaan worden. Naast de 31 teams was het publiek dan ook in grote getale aanwezig. Netjes op tijd zat iedereen klaar om te beginnen aan de vragenrondes die het radje zou gaan selecteren.

De eerste ronde bleek een mondelinge ronde te zijn, met het thema ‘Feest’. Er werden vragen gesteld over feestdagen en op welke data deze vallen. Meteen werd er lekker gescoord en wisten heel wat teams 7 of 8 goede antwoorden te geven. Daarna viel de uitwerking van ‘Mooie kontjes’ sommige mensen wat tegen, aangezien het om de ‘kontjes’ van verschillende auto’s ging. Het was aan de teams om het juiste merk of type te selecteren bij de foto’s die ze te zien kregen. Ook deze ronde werd goed gemaakt en de maximale score van 10 werd maar liefst drie keer gehaald. Na een korte pauze besloot het radje dat het tijd was voor nóg meer mondelinge rondes en volgde eerst tien vragen over sport in Schaijk en daarna direct tien vragen over en rondom Schaijk en de Maashorst. Zo werd er bijvoorbeeld gevraagd hoe de grootste grazer in de Maashorst heet, maar ook hoe de vogel vereniging in Zeeland heet. Deze twee rondes bleken voor de teams vrij pittig te zijn, waardoor de ranglijst nog behoorlijk evenwichtig verdeeld bleef. Toen het weer tijd werd voor de ‘Mystery Ronde’ werd er steeds vaker naar de deuren boven het podium gekeken, om te zien of daar wellicht een Mystery Guest tevoorschijn zou komen. Dat bleek niet het geval toen de deuren open gingen en daar geen Mystery Guest, maar vier vrolijke nakijkdames stonden, mét Mystery Boxes in hun handen. De dozen bevatten 10 kleine bakjes met verschillende groentezaden, waaraan uitgebreid geroken geproefd en gevoeld werd door de groepen. Gelukkig werd ook deze keer een lijst met mogelijke antwoorden uitgedeeld, waardoor de keuzestress ietwat afgebakend werd. Deze ‘zaadronde’ werd uiteindelijk goed gespeeld en er werd dan ook prima gescoord.

mysteryronde groentezaden raden


Hierna werd een momentje genomen om alle vrijwilligers te bedanken die deze avonden mogelijk maken, en werd afscheid genomen van Sander, die vorig jaar, na vijf STB jaren, besloot te stoppen met de organisatie van STB.

afscheid Sander


De spanning begon vervolgens steeds verder te stijgen toen het rad opnieuw draaide en de ronde ‘Kliederen’ selecteerde. In deze schermronde werden schilderijen getoond en was de vraag van welke kunstenaar dit schilderij was. Waar ‘de Nachtwacht’ wellicht een inkoppertje was, bleken de vierkanten en cirkels van Kandinsky ietsje minder bekend. Vervolgens werd er meteen nóg een schermronde gedraaid. Dit keer werd er gezocht naar de band of artiest van wie de albumcover op het scherm verscheen. De V-tjes en TSV 1860 München wisten met 9 punten de hoogste score te behalen in deze ronde. Na de laatste pauze was het tijd voor de dubbele punten rondes, waarvan de eerst een schriftelijke ronde bleek te zijn met een hoog gehalte aan vrouwelijk schoon. De voor- en achternaam van 10 Nederlandse modellen in hun lingerie op de catwalk werd gezocht, en dat bleek een lastige ronde, waarin niet alleen de kleding, maar ook de punten best wel schaars waren. De allerlaatste ronde was weer een schermronde, waarin de ‘Contouren’ van verschillende landen centraal stonden. De landen moesten worden herkend aan hun vorm, ook al waren ze soms gedraaid. Heel wat hoofden draaiden fanatiek mee en zo wisten drie teams de volle 20 punten binnen te halen, wat in deze laatste ronde natuurlijk zeer belangrijk was voor de eindscores.


Na weer wat nakijkwerk, tellen en hertellen en verbouwen van de kantine, was het tijd voor het eindspel met de knoppen. De vijf teams die in deze finale de meeste punten wisten te behalen mochten zich – in een soms wat te krap - gekleurd hesje hijsen en klaarmaken voor het zenuwslopende eindspel. Omdat de V-tjes en de Wiseguys even veel punten hadden behaald, werd nog een benaderingsvraag gespeeld om te bepalen wie er op plek 2 mocht beginnen. Dat werden de Wiseguys, aangezien zij het dichtst in de buurt zaten met hun antwoord op de vraag hoeveel quizavonden er inmiddels bij Simply the Best gespeeld zijn (60). Op plek 1 begon ONO 2, die deze avond de meeste punten hadden weten te verzamelen. Op plek 4 stonden de heren van Ge Wit Oit Noit en aan de laatste knop mocht Robaniwi plaatsnemen. Toen iedereen geïnstalleerd was, en bepaald was in welke volgorde de teams hun spelers naar voren zouden sturen, werd met trillende handen de eerste ronde gespeeld. Helaas vielen de V-tjes na wat geschuif in de volgorde als eerste af, daarna gevolgd door Ge Wit Oit Noit. Voor het eerst in de historie van Simply The Best stond er naast twee heren vervolgens ook een vrouw aan de knoppen die voor team Robaniwi een poging deed om onder deze enorme druk het woord ‘Tequila’ in één keer juist te spellen. Helaas lukte dit niet en mochten de heren van ONO 2 en de Wiseguys tegen elkaar de allerlaatste finalevraag gaan spelen. Het radje bepaalde allereerst een categorie en vervolgens zouden 10 hints gegeven worden waardoor de heren steeds dichterbij een juist antwoord zouden komen. De categorie bleek ‘club/vereniging’ te zijn en de heren moesten met hun rug naar het publiek geconcentreerd luisteren naar de hints die gegeven werden. Al bij de tweede hint durfden de Wiseguys het aan om op de knop te drukken. Er was toen enkel ‘Ontstaan in 1912’ en ‘Trojaanse oorlog’ weggegeven. De Wiseguys gaven als antwoord Achilles. Helaas was het antwoord niet volledig, de spelregel is dat je het antwoord direct moet geven na de druk op de knop in een vloeiende zin/woord. Het directe antwoord dat werd gegeven was “Achilles” dat er later nog erbij werd geroepen “Reek” was niet meer van toepassing. Het juiste antwoord had moeten zijn (RKSV) Achilles Reek.

De heren van ONO 2 gingen er zodoende met de winst vandoor.

winnaars STB 18

Dit tot grote teleurstelling en verontwaardiging bij de Wiseguys. Buiten kijf staat dat alle teams in deze finale een enorm mooie prestatie hebben neergezet en met hun fanatisme voor een ontzettend spannende en zinderende avond hebben gezorgd. De organisatie wil dan ook iedereen bedanken voor hun deelname en hopen jullie eind dit jaar weer terug te zien. Ook aan iedereen die heeft geholpen om deze avonden weer tot een succes te maken is een groot woord van dank op zijn plaats. Tot slot wil de organisatie natuurlijk ONO 2 feliciteren met hun overwinning. Tot volgend jaar!

eindstand stb 18

 

 

 

Tagged under Simply the Best