• Gepubliceerd in Clubnieuws

ar08DAWjubileumboekpanorama-largeSCHAIJK - Het mag dan iets langer hebben geduurd dan in eerste instantie was gepland, maar het eindresultaat is het wachten dubbel en dwars waard. Op vrijdagavond 27 februari wordt op sportpark D'n Heuvel het DAW-jubileumboek gepresenteerd. Een rijkelijk geïllustreerd, 350 pagina's tellend naslagwerk dat een compleet beeld geeft van de historie van de 75-jarige Schaijkse voetbaltrots. Het jubileumboek, een musthave voor iedere DAW'er, vormt de kroon op een prachtig feestjaar

In totaal negen personen (foto) hebben ruim een jaar lang keihard gewerkt aan de totstandkoming van het DAW-jubileumboek: Erwin Christiaans, Inge van Dongen (eindredactie), Martijn de Graauw, Jan Janssen, Henrie Lamers, Stijn van Lith (vormgeving), Geert Manders, Ton Reijnen en Rens Wijnakker. Het jubileumboek zou aanvankelijk tijdens de nieuwjaarsreceptie van 1 januari worden gelanceerd, maar eind vorig jaar besluit het negental om de presentatie twee maanden op te schuiven. "Er kwamen steeds meer nieuwe dingen uit het verleden van de club naar boven. Dingen die we per se wilden meenemen in het boek. Omdat we het écht goed wilden doen hebben we de datum opgeschoven", zegt Jan Janssen. "Het is jammer dat we 1 januari niet hebben gehaald, maar we wilden geen concessies doen aan de kwaliteit", vult Henrie Lamers aan. "We hebben nu alle zorgvuldigheid kunnen betrachten, iets wat anders nooit had gekund. Het uitstellen van de presentatie is dus een goede beslissing geweest."
Gaandeweg het traject van research en schrijven blijkt de vooraf beoogde omvang van het jubileumboek bij lange na niet toereikend te zijn. Martijn de Graauw: "De eerste drukofferte die we opvroegen was voor 112 pagina's. Uiteindelijk is het boek ruim drie keer zo dik geworden! Dat maakt het mogelijk om een compleet beeld van de historie van de club te schetsen."

Eeuwige topscorerslijst

"Doordat we zoveel mogelijk mooie foto's in het boek wilden plaatsen, is het een beetje uit de hand gelopen", lacht Ton Reijnen. De ruime opzet is het boek zeker ten goede gekomen, meent Erwin Christiaans. "We hebben bijvoorbeeld enkele pagina's opgenomen waarop de namen staan van alle duizend huidige leden van DAW. Verder is de eeuwige topscorerslijst bijgewerkt vanaf 1951 en staat er een volledig overzicht in van het aantal wedstrijden dat spelers in het eerste elftal hebben gevoetbald. We hebben die statistieken vanaf 1959 kunnen achterhalen."

Eerste, tweede en derde helft

Het jubileumboek bestaat grofweg uit een eerste, tweede en derde helft. Na de 'warming-up' met voorwoorden van clubvoorzitter Henrie Lamers en Landerds burgemeester Marnix Bakermans staan in de eerste helft de volgende vijf onderwerpen centraal: historie, organisatie, accommodaties, onderscheidingen en ledenoverzicht. In de tweede helft draait het om de verrichtingen van DAW1 en komen de overige senioren, de dames en de jeugdafdeling aan bod. In de derde helft is er volop aandacht voor de diverse activiteiten die door de jaren heen bij DAW georganiseerd zijn (kampen, quizzen, sponsoravonden etcetera) en komen de voorzitters van collega-verenigingen Achilles, Herpinia en Emos aan het woord.

'Heel tevreden'

"Het is een prachtig boek geworden", vindt Geert Manders. "Ik denk dat we heel tevreden mogen zijn met het eindresultaat." Jan Janssen: "Het mooiste van het boek? De historische foto's uit de jaren vijftig van Daan Scholte, die zijn echt prachtig!" "Wat mij het meest aanspreekt is de diversiteit van het boek", zegt Martijn de Graauw. "Naast de algemene historie van de vereniging hebben we heel veel verschillende thema's uitgelicht." De 'club van 9' heeft zijn ziel en zaligheid in het boek gelegd, illustreert Inge van Dongen met een treffend voorbeeld. "Op de laatste dag voor de deadline hebben we tot half twee 's nachts in het clubhuis gezeten om de laatste puntjes op de i te zetten. Dat tekent de gedrevenheid van deze groep mensen." Voorzitter Henrie Lamers glimt van trots: "Het enorme enthousiasme van deze club vrijwilligers heeft ervoor gezorgd dat het een fantastisch jubileumboek is geworden."

Presentatie op 27 februari

Het DAW-jubileumboek wordt vrijdag 27 februari om 20 uur gepresenteerd in het clubhuis. De samenstellers nodigen iedereen die DAW een warm hart toedraagt uit om hierbij aanwezig te zijn. Op deze avond krijgen de ruim 300 voorinschrijvers hun exemplaar van het boek overhandigd. Tot de 27ste is het boek nog te bemachtigen voor de speciale prijs van 19,95 (bestellen op www.daw.nl). Daarna is het boek voor 24,95 verkrijgbaar bij DAW en Bruna Schaijk.

(Bron: Arenalokaal.nl)

 

Tagged under Jubileum