• Gepubliceerd in Seniorennieuws

Gemeenten en kleine sportverenigingen fuseren er de laatste jaren als konijnen op los, maar SBV uit Haren wil voorlopig van geen wijken weten. Waar dorpsicoon De Harense Smid vijf jaar geleden zijn deuren al moest sluiten, verdedigt de voetbalvereniging zijn sportpark als Gallische nederzetting in Romeinse tijden. Deze week werden de Asterixen uit de polder verwacht op sportpark D’n Heuvel, voor een treffen met zijn mede-Tabellenführer in de beker: Das Zehnte.

Met de teruggekeerde legende Box van Hanstel als vertrouwd in de achterhoede, leek Das Zehnte weinig te kunnen gebeuren. Helaas werd Mark ‘En nu dan??’ van der Venne plots vanuit familiaire kringen opgeroepen om nog snel wat vakken te vullen en een terug gevonden zelfscanner te repareren bij de Appie. Dat gaf de Harenaren bij een lange bal van achteruit alle tijd om te profiteren: 0-1. Een verdachte Abseitsodeur wapperde daarbij voorbij de dugouts, maar dat mocht de Harense pret niet baten. Das Zehnte stelde daar niet veel tegenover, maar ineens belandde een afvallende bal voor de voeten van ons maanden lang uitgerust Haske, die vanaf zo’n 25 meter met een schuiver over de natte piste raak prikte: 1-1! Wegens een gebrek aan gedetailleerde herinneringen aan de daarop volgende treffer, volstaat de auteur met op te merken dat de bal op enig moment hierna, op rechtmatige wijze achter gelegenheidsgoalie Peppie in het hok belandde: 1-2.

Dieren schop je niet, maar na een half uur probeerde één van de bezoekers toch vriendelijk met een mini karatetrap de Strikse kater uit het hoofd van Robinho Reijnen te jagen. Dat lukte, maar niet alleen zijn kater bleek de hort op. Na een veertiende poging om het volkslied achterstevoren te fluiten en een derde storend slechte imitatie van een Napoleon die dronken thuis komt van een avond pokeren, besloot de technische staf dat het tijd was voor een wissel. Das Zehnte bleef strijdbaar en ons Haske besloot er ook maar eens een lange bal aan te wagen. De vijandige doelman kwam uit zijn hok, maar terwijl de goalie nog in Niemandsland zijn veters aan het strikken was, werkte één van zijn verdedigers de lange bal van Haske precies in de voeten van Hommellinho: 2-2! De Dikke Van Dale was na deze semi-assist weer een fraai stukje sportjargon rijker.

Helaas stonden nog niet alle pakken melk recht, waardoor Venne even later weer in geen voetbalvelden of wegen te bekennen was. De bezoekers profiteerden opnieuw optimaal: 2-3. Niet veel later kon Mister Bookmaker de stand gelijk trekken, maar daarbij was de uitgoalie zowel letterlijk als figuurlijk de dwarsligger. Halbzeit.

In de rust ontvingen we een ongerust telefoontje. Das Zehnte was gevraagd uit te leggen wat een ‘semi-assist’ precies inhoudt en van meneer Van Dale wachtte op antwoord. Dat antwoord volgde niet veel later. De SBV-doelman had iets teveel moeite met een vrije trap van Haske en liet het witte leder los. Als een zuivere Barnevelder dook Bas ‘Achilles…………. uh Reek’ Keijzer op het aas en werkte beheerst binnen: 3-3! Onder meer door een goede invalbeurt van Niels van Rooij werd Das Zehnte de tweede helft nog een paar keer gevaarlijk. Zo krulde de Hommel nog een bal net langs de paal. Helaas bleef een gelijkmaker uit.

De gammele gelederen van Das Zehnte strompelden richting de 90 minuten, maar kregen op de valreep versterking van wat verdwaalde veteranen. Eén van die veteranen had al zijn kruit al verschoten en leed daardoor kostbaar balverlies. Het leidde een counter en ook de 3-4 van de bezoekers in. In de slotfase probeerde Das Zehnte er nog een puntje uit te slepen, maar de Harense Galliërs gaven niets meer weg. De pijnlijke maar glasheldere conclusie voor het bekeravontuur van Das Zehnte luidt dan ook: Veni, Vidi, Foetsie.