Log in

  • Gepubliceerd in STB-nieuws

De natuur is van slag, want deze temperaturen in de winter is niet wat het moet zijn. Toch staat de mooie STB quiz, die zorgt voor veel reuring in Schaijk, weer voor de deur.

31 teams aan de start in deze 1e voorronde, strijdend voor 10 plekken in de finale op 8 januari.

De Wiseguys waren aanwezig om de STB-trofee in te leveren. "Jullie krijgen heb 3 weken te leen" werd erbij gemeld met een knipoog.

Hierna konden we aan de gang om de prevragen door te nemen. De site heeft met ongeveer 3000 hits laten zien dat de deelnemende teams veel moeite hadden met de gestelde vragen. Op apps kwam voorbij dat er een hond was gevonden en of iemand hiervan de herkomst wist. Op Marktplaats werd het vinylplaatje aangeboden voor andere prevragen. Kortom: de deelnemers deden er alles aan om aan het juiste antwoord te komen.

Jan nam het woord en nam de gestelde vragen door:

Bij vraag 1 hoorden we de stemmen van :

  • Edwin Kouwenberg
  • Leo Vlaskamp
  • Ilse Arts-Opsteeg

Bij vraag 2 speelde de fanfare Concordia vanwege het feit dat het wandelseizoen van "Ons Genoegen" ten einde was.

De hond van vraag 3 heet Nienke en de eigenaresse woont boven de Shique de luxe.

Op de vinylplaat, vraag 4, die werd aangeboden op Marktplaats was het logo van de Mukke te zien.

De filmgeluiden waren:

  • Pulp fiction
  • Game of Thrones
  • Flashbacks of a fool

Dan was er ook nog de extra opdracht. "de oudste originele krant (Brabants Dagblad) . Diverse teams hadden kranten meegebracht uit de jaren 80, sommige uit de jaren 70, een enkeling zelfs uit de jaren 60. De oudste krant hadden de mannen van "Hij niet", uit 1960. 3 extra punten verdiend.

1912zaal

Na deze pre-vragen konden we aan de quiz beginnen. De ronde Sport bleek een ronde met veel diversiteit. Met vragen als “Van welke sport kennen we de termen doubleton, manche en vork?” waarop het antwoord bridge had moeten zijn, of “Welke proftennisser opende dit jaar het nieuwe paviljoen van de Witte Schare?” dat was Sjeng Schalken.

De teams die hier goed op scoorde waren de 5 Heere met 16 punten, Ok noch Ok 2 met 14 punten, Bargezellig, Lastige Mins en Scherp Zand met 13 punten.

Hierna was het tijd voor de mysterie guest. Ten tonelen verschenen Bleu en Yellow. Die weer prachtig en onherkenbaar waren geschminkt door Tim, Linda en Mieke.

Bij de blinde gok bleken er 4 teams die het bij het juiste eind hadden: Team Baksteen, Jillzz Skillzz 2.0, Dames 5 en Ollie en de Muppets.

Daarna kwam de hint “Toppers uit het veld”. Diverse teams dachten het nu te weten en leverde hun formulier in. Dit leverde voor 6 teams 10 punten op. Na de afsluitende vragenronde, met vragen als "Ben je thuis aan het bouwen" en "heb je deze week nog friet gegeten" was het voor 7 teams ook duidelijk. 14 teams hadden te laat of niet door dat achter de schmink Theo en zijn dochter Elles van der Linden schuil gingen.

Elles, aanvoerder van onze dames 1 en Theo, succescoach van Dames 1 die vorig seizoen na 16 jaar stopte met coachen, maar wel nog even wist te promoveren naar de 1e klasse.

1912MGTheoElles

Beiden werden bedankt, en Elles had de eer om aan het rad te mogen draaien wat de categorie zou bepalen voor de blinde ronde. Het rad stopte op de categorie "gezellig".

Dit bleken allemaal vragen te zijn over gezelschapsspelletje. Cluedo, Backgammon, Monopoly, alles kwam aan bod. De toppers van deze ronde waren Gijs en Zot Gefrot met 9 goede, GWON, Wiknie Pedia en Edelweisseguys met elk 8 goed beantwoorden vragen.

Als laatste de ronde Algemeen waar het voor sommige teams noodzaak was nu de punten binnen te sprokkelen.

Met vragen als “In welke plaatst viert onze koninklijke familie in 2016 Koningsdag?” waarop het antwoord Zwolle moet zijn. Of “Hoeveel ogen heeft een honingbij?” Dit moet 5 zijn.

De teams met de hi-score in deze ronde waren de vrouwen van GWON en Ok Noch Ok 2 met 11 goede antwoorden, Bargezellig en Lastige mins kwamen op 9 goed.

Dan waren er nog punten te verdelen van de benaderingsvragen van elke ronde.

De teams die 5 punten kregen toebedeeld waren Plofchicken, Zot Gefrot en Gijs. 3 punten mochten de volgende teams bijschrijven: Team Baksteen, Scherp Zand en Ut Wurd Niks 1.

1 punt kon worden bijgeschreven op het conto van Ok Noch Ok 2, Ollie en de Muppets en Team Baksteen.

Nadat alles bij elkaar was opgeteld bleek er een ex aequo was tussen Ollie en de Muppets en de 5 Heere. Om te bepalen wie er als 10e mee naar de finale mocht werd er een benaderingsvraag gesteld. De vraag was hoeveel vrachtwagens er rondreden met een Nederlands kenteken op 1 januari 2015.

De 5 Heere gaven als antwoord 750.000, Ollie en de Muppets zaten daar met 300.000 een stuk onder. Het goede antwoord was 63.300 wat betekend dat we Ollie en de Muppets terug gaan zien in de finale op 8 januari.

1912oknochok2

 

De eindstand:

1912stand