Rob van der Ven wil met DAW Schaijk meedoen voor promotie


‘Super om hoofdtrainer te zijn bij je eigen club’


22-9-2017 om 17:00 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl


SCHAIJK - Voormalig DAW-coach Niek Nelissen noemt hem ‘de kroonprins van het trainersgilde’. Een voorspelling die Rob van der Ven lijkt te gaan waarmaken, want in de afgelopen twee seizoenen was hij met het vlaggenschip van de Schaijkse voetbaltrots twee keer dicht bij promotie naar de tweede klasse. Dit jaar hoopt de 35-jarige oefenmeester met DAW Schaijk het laatste beslissende stapje te kunnen zetten. “Wij moeten het hebben van het collectief, dan kunnen we van iedereen winnen.”

‘Een toptrainer voor de toekomst, bevlogen en tactisch erg sterk’. Niek Nelissen, de trainer onder wie Rob van der Ven als speler in DAW 1 debuteerde, is zeer lovend over zijn voormalige pupil. “Kroonprins is een beetje overdreven”, glimlacht Rob bescheiden, “maar er zit wel een kern van waarheid in wat Niek zegt. Ik denk dat ik tactisch aardig sterk ben. Daarnaast wil ik het team graag zien spelen zoals ik zelf ook ben: enthousiast en altijd met volledige inzet en beleving. Er álles voor willen doen, dat is de basis.”

Vlieguren
Als speler doorloopt Rob de volledige jeugdopleiding bij DAW en tot zijn dertigste komt hij meer dan 200 keer uit voor het eerste elftal. Op zijn zestiende zet hij zijn eerste stappen als trainer. Hij heeft onder meer de D1, C1 en A1 van de club onder zijn hoede. Daarnaast maakt hij jarenlang vlieguren bij de BVO’s TOP Oss en FC Den Bosch. De geboren en getogen Schaijkenaar bouwt zijn trainerscarrière weloverwogen op. “Toen ik stopte als selectiespeler ben ik gevraagd assistent te worden bij het eerste. Dat heb ik twee jaar gedaan. Vervolgens ben ik een jaar samen met Rob van Griensven hoofdtrainer geweest en nu begin ik aan mijn derde seizoen als zelfstandig hoofdtrainer. Ik had er meteen een goed gevoel over toen DAW mij als hoofdtrainer vroeg. De helft van de jongens heb ik eerder al in de jeugd getraind, dat maakt het extra leuk en speciaal. Het is super om hoofdtrainer te zijn bij je eigen club!”

‘Gek van het spelletje’
Wat spreekt Rob zo aan in het trainersvak? “Op de eerste plaats ben ik helemaal gek van het spelletje zelf. Als het ook maar even kan ga ik naar andere clubs in de regio kijken. Het liefst natuurlijk naar teams uit onze klasse, maar soms ook bij andere amateurclubs of FC Den Bosch. Gelukkig heb ik een vriendin die dat ook wel leuk vindt, dat maakt het wel zo makkelijk, haha. Puur als trainer vind ik het allerleukste het werken met een groep, een groep spelers met wie je samen één doel hebt: zo goed mogelijk presteren.”

‘Sparren met broer Erik’
Om een betere trainer te worden kijkt Rob de afgelopen jaren niet alleen in de keuken bij de KNVB en BVO’s als TOP en FC Den Bosch, maar volgt hij met veel belangstelling bijvoorbeeld ook FC Utrecht-trainer Erik ten Hag. “Iemand die in eerste instantie uitgaat van het collectief en daarnaast tactisch erg sterk is. Maar ik spar ook veel met mijn broer Erik, die momenteel de opleiding Coach Betaald Voetbal volgt. Dan praten we uitvoerig over speelwijzen, formaties, dat soort dingen.”

‘Volkel titelfavoriet’
Nadat DAW zich in 2014 en 2015 pas op de laatste dag veilig speelt, gaat het sinds Rob als zelfstandig hoofdtrainer voor de groep staat voorspoedig. Zowel in het seizoen 2015-2016 als 2016-2017 is DAW dicht bij promotie naar de tweede klasse. Kan de Schaijkse ploeg komend jaar wél dat laatste stapje zetten? Rob: “Driemaal is scheepsrecht, zou je zeggen. Maar eenvoudig wordt het zeker niet. In de derde klasse D win je geen enkele wedstrijd makkelijk. Ik denk zelf dat Volkel de torenhoge favoriet is voor de titel. Daarachter zit een groepje clubs dat mee gaat doen voor promotie: Nooit Gedacht, Stormvogels, Sparta ’25, Berghem, Boekel en ook wij als DAW. Hoewel we met het stoppen van Sylvester (Rodriquez) en Rik (Willems), en mijn broertje Bas die in het tweede gaat voetballen, zo’n 700 wedstrijden in het eerste elftal inleveren, denk ik dat we toch voor promotie kunnen gaan. Ook al omdat de jongens allemaal weer een jaar verder zijn en zij héél veel hebben geleerd in de nacompetitiewedstrijden van de afgelopen twee jaar, met name mentaal. Nu we er tot twee keer toe zó dichtbij zijn geweest, moeten we dit jaar eigenlijk wel voor promotie gaan.”

‘Pittige start’
Met de nieuwe aanwinsten Rick van Aalst (keeper), Wout Cuijpers (afkomstig van Heeswijk) en de van OKSV overgekomen aanvaller Rick Reijs opent DAW de jacht op promotie zondag 24 september met een uitduel tegen de voornaamste titelkandidaat Volkel. Een week later ontvangt de ploeg van Rob van der Ven het eveneens sterke Berghem Sport. Rob: “Een pittige start van het seizoen, dan weten we gelijk waar we staan.”

Tagged under DAW 1