• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

Het zonnetje scheen, de lucht was blauw en de vogeltjes floten vrolijk in het rond. Helaas niet in Schaijk en omstreken, waar de regen hoogtijdagen vierde. Gelegenheidsmeteoroloog Hens van Hal wist het zaterdag al zeker: de uitwedstrijd bij FC Schadewijk 2 ging afgelast worden. Helaas blijkt een gelegenheidsmeteoroloog net wat anders dan een echte weerman, waardoor Hens ruimschoots te laat op het defilé verscheen. Hierdoor niet ontmoedigd vertrok Das Vierte toch vol goede moed naar Oss.


Eenmaal in Oss aangekomen kwam DJ Burgt rijkelijk laat tot de ontdekking dat het ook handig is om tenues mee te nemen. Met gevaar voor eigen leven en dat van elke willekeurige overstekende hond, kat of lama sjeesde hij terug naar Schaijk. La Selecao gebruikte de tussentijd om een ware verkleedpartij te organiseren en de warming-up had hierdoor veel weg van een modeshow, zij het van een wel zeer bedenkelijk niveau. Op het veld aangekomen werd duidelijk dat de plaatselijke terreinknecht die dag vrijaf gekregen had, want het veld was nog minder bespeelbaar dan het parcours van een paardenwedstrijd waarop zojuist zeven edities van de Grand National verreden zijn: matig tot slecht.

Eenmaal omgekleed liet Das Vierte zich door de slechte staat van het veld niet ontmoedigen. De wel erg zwakke tegenstander had minder dan niets in te brengen en via valgoeroe Robin van den Heuvel en chefkok Japie Jans stond het al rap 0-2. Niet veel later besloot topschutter Jans op 40 meter van het vijandelijk doel maar eens aan de wandel te gaan. Lachwekkend simpel slalomde hij drie spelers voorbij, waarna de laatste verdediger het zekere voor het onzekere nam en uit zichzelf maar uit de weg ging. Ook de doelman werd vakkundig omspeeld en zo stond de comfortabele 0-3 op het bord. Das Vierte leek de buit daarmee binnen te hebben en handelde daar in het vervolg van de wedstrijd ook naar. Het liet de tegenstander meer en meer haar gang gaan en de thuisploeg kwam hierdoor steeds beter in de wedstrijd. De verslapte concentratie leverde zowaar een tegengoal op en vlak voor rust was het tegen alle verhoudingen in zelfs opnieuw raak. Goalie Janssen pareerde een vijandelijke inzet, maar duwde de bal in tweede instantie ongelukkig in de voeten van een tweede tegenstander: 2-3.

Na de thee had Das Vierte de wind tegen en was het vooral zaak om een treurige gelijkmaker te voorkomen. Dat ging prima en na een klein kwartier in de tweede helft vergrootten de oranjehemden de marge gelukkig weer twee doelpunten. Met de beleving en het doorzettingsvermogen van een opgevoerde Gladiator stormde Bart Janssen achter een bal aan die net buiten zijn bereik leek. Hij was daarmee de doelman te snel af, die de bal hierdoor niet klem kon pakken en voor de voeten van Robin ‘selectieve pijntjes’ van den Heuvel liet liggen. Die prikte beheerst binnen en daarmee was de rust hersteld: 2-4! Althans, de rust... Het bleek de opmaat naar een lachwekkende voorstelling. De gastheren hadden de grootste moeite met de beslissingen van de arbitrage en reageerden dat vrolijk af op hoofd, schouders, knie en teen van de Schaijkenaren. Wonder boven wonder bleven botbreuken achterwege en liet de scheidsrechter het bij welgeteld één gele kaart. Gelet op de tussenstand en de licht ontregelde gemoederen van de thuisploeg liet de scheids ook een enigszins matig getimede charge op Mister Bookmaker in de Ossche zestienmeter maar onbestraft. Na opnieuw een aantal fraaie literaire vondsten van de Ossenaren, waarvan geen enkel citaat het heeft gered tot de gedichtenbundels van Zwagerman of Van den Vondel, vond de leidsman het begrijpelijk welletjes en floot hij af voor het einde van de wedstrijd.

Drie nuttige punten voor Das Vierte, die onder het genot van een pilsje goed gevierd werden tijdens de Dienstenveiling van DAW. Daar sleepte de ploeg zowaar een heuse taxirit voor 16 personen in de wacht, geheel verzorgd door Dames 2. Het is nog afwachten welk stadscentrum Willy’s Bunch dit keer zal ontregelen.

Tagged under Senioren