• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

Onder het genot van een perfect getapte Douwe Egberts van Don Leo liet de Technische Staf van Das Vierte in het grootste geheim zijn creatieve geest los op de opstelling van dit weekend. Daarbij kreeg het deze week steun uit onverwachte hoek. Ondanks alle beveiligingsmaatregelen slaagde namelijk een gedeelte van de selectie om het streng bewaakte fort binnen te dringen. Even later waren de plooien gelukkig weer glad gestreken en kon Das Vierte eensgezind aantreden tegen FC Schadewijk 2.

De Osse bezoekers waren al vroeg van de partij maar liepen verder niet over van enthousiasme. Ogenschijnlijk hadden ze net een saaie zondagochtenduitzending van ‘VPRO Vrije Geluiden’ achter hun kiezen. Dat was goed nieuws voor Das Vierte, dat de punten halverwege de eerste seizoenshelft al erg hard nodig heeft. Toch was daar de eerste twintig minuten geen bips van te merken. Verdedigend kwamen de oranjehemden regelmatig veel te laat en de bezoekers konden eigenlijk doen en laten wat ze wilden. Nadat het eigenlijk al 0-3 had moeten staan kon een voorhoedespeler er over de linkerflank weer een voorspelbare actie uitgooien en de daarop volgende pass werd netjes tot doelpunt gepromoveerd: 0-1. Even later zakte Das Vierte door elke mogelijk denkbare ondergrens, toen één van de Ossenaren – als ware het een aflevering van EA Sports FIFA ’17 met instelling ‘Beginner’ – aan de bal in zijn eentje letterlijk tweederde van het veld over kon steken en ook nog eens zelf binnen kon tikken: 0-2.

Das Vierte had tot dan toe weinig in de pap te klonteren. Alleen de Grote JVL was met een puntertje in de buurt van het Osse doel gekomen. Debuterend rechtshalf Leis van Larsen kreeg even later een gouden ingeving, door vanaf 30 meter maar eens op goal te schieten. Helaas miste het schot kracht en precisie, dus dat werd een prooi voor de doelman. Althans… Niemand hield rekening met het leipe ‘Roberto Carlos’ effect aan de bal. Flink draaiend, tollend, vallend, buigend en hobbelend dwarrelde de bal als een raket met lekke banden op één of andere manier toch onder de doelman door: 1-2! Een blooper die zelfs de legendarische Ralf ‘De Vlaai’ Albers niet op zijn naam heeft staan. Met die tussenstand bereikte Das Vierte wonderwel de rust: Halbzeit.

Vol goede moed begon Das Vierte aan het tweede bedrijf! De ruststand was immers een cadeautje en dat zouden we wel eens uitpakken. Of: je geeft sportief en beleefd een cadeautje terug. De koude maanden komen er immers weer aan. Een matige inzet van de bezoekers bezorgde Daan ‘Frietbakker van de Hoevestraat’ Janssen meer problemen dan gehoopt. De bal bleek te heet om vast te houden en in de rebound profiteerden de Ossenaren: 1-3. Dat leek de nekslag voor Das Vierte, maar er was nog genoeg tijd en nog eenmaal rechtten de Oranje Gladiatoren de rug. Jaap ‘soesjeschef’ Jans wist een lange bal beheerst bij een kersverse invaller Dennis The Menace in de loop neer te leggen. Eenmaal op snelheid liet hij de verbaasde Schadewijkers 17 kilometer achter zich en hij passeerde de doelman beheerst: 2-3! Het zwaar onterechte vlagsignaal van de bezoekende grensrechter werd door de arbitrage terecht genegeerd. Niet veel later wist Das Vierte ook nog eens op gelijke hoogte te komen. Lars ‘Roberto Carlos’ van Leijsen bracht met een prima pass The Menace in stelling, die weinig tijd nodig had om van dichtbij snoeihard uit te halen: 3-3! Met een goal en assist bewees New Born Roberto Carlos het gelijk van het Technisch Hart en na afloop logen de headlines van de toonaangevende Sport Tabloids er niet om..!

Das Vierte rook bloed, maar had beter onraad kunnen ruiken. Het trok fanatiek ten aanval om ook de winnende goal op het bord te zetten, maar daarbij kreeg het in de omschakeling weer erg simpel de deksel op de neus: 3-4. Wat volgde was een tumultueuze slotfase waarin de bezoekers het onder aanvoering van hun coach het zo ongeveer nergens meer mee eens waren. Zelfs de stelling van Pythagoras en het overlijden van Elvis werden ter discussie gesteld. Na een idiote tackel met gestrekt been, waarbij Bart ‘rechtsback for life’ Janssen nog net aan een negenvoudige beenbreuk ontsnapte, liepen de gemoederen nog verder op. Op één of andere manier raakte zelfs de onschuldige Lim van der Tinden in het gedrang betrokken. Hij flirtte erop los met zijn tegenstander, die in alle verleiding zelfs probeerde om het rokje van Lim uit te trekken. Vlak voor tijd probeerde één van de Ossenaren heel sportief om in ruil voor het geflirt het zand van Lim’s gezicht te wassen. Onorthodox koos hij daarbij voor een wel heel bijzonder wasmiddel, door hem vol in zijn gezicht te klieken. De Schadewijkers konden zich niet voorstellen dat daar een rode kaart voor getrokken werd.

Desondanks werd het vlak voor tijd ook nog 3-5 en daarmee waren de drie punten voor de bezoekers in de pocket. Dat was voor één van de Ossenaren blijkbaar geen reden om na de wedstrijd gewoon rustig naar binnen te gaan. Als ware het Plaza El Toros in Sevilla bestormde hij Mitchel ‘niet Oss maar’ Heesakkers en daarna volgde een verbaal stoeipartijtje met prachtig gekozen volzinnen die in menig Nederlands literatuurklassieker niet zouden misstaan. Zelfs de twee goudvissen in de kom van Don Leo keken elkaar na afloop hoofdschuddend aan.

Bij Schaijkenaren met enig historisch besef is algemeen bekend dat de plaatsnaam ‘Schaijk’ afstamt van het gehucht ‘Scadewijc’ of ‘Schadewijk’. Een even wonderlijke als pijnlijke constatering, al valt de appel de ene keer gelukkig wat verder van de boom dan andere keren.

Tagged under Senioren