• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

Op de wedstrijddagen rond Koningsdag staat in de regel geen maat op de sportieve prestaties van de Oranje-met-een-tintje-blauwhemden van Das Zehnte. Ook dit jaar waren de voortekenen positief, want te gast waren de chronische laagvliegers uit de omgeving van Grave, Escharen en Velp: EGS 12. De kaartverkopers draaiden overuren en op een volgepakt veld 2 werden de sportverheerlijkers van Das Zehnte door een warme zee van supporters naar de aftrap geleid. Anders samengevat: Gerda en Thea waren weer van de partij.

De bezoekers deden er in de openingsfase alles aan om hun bedenkelijke voetbaltechnische reputatie in stand te laten. Met name meeuwen, eekhoorns en de papegaaien van Dorus liepen bij balbezit van de tegenstander een groot risico. Onder meer dankzij het derde glamoureuze optreden dit seizoen van de Mol of Fame, kwamen de spartelende EGS’ers er geen seconde aan te pas. Een snelle openingstreffer kon dan ook niet uitblijven. Als doorgewinterd betrachter van de Flamenco slalomde Kokkieloze Japie door de vijandelijke achterhoede, omspeelde de poortwachter alsof hij aan het gras was vastgemetseld en prikte beheerst binnen: 1-0! Even later profiteerde hij ook dankbaar van het voorwerk van Willy Bokkenfokker: 2-0!

Ook onze Peer hoopte een duit in het zakje te doen, maar zijn eerste vijftien pogingen gingen allemaal over, naast, onder, langs en tegen de palen en lat, maar niet ertussen. Gelukkig was 16 keer scheepsrecht en biggelden de traantjes voor de derde keer over de Esterse wangen: 3-0! Het bleek slechts het voorprogramma van hét hoogtepunt van deze ochtend: Dennie ‘Sneijder’ Schneider liet zien dat spelers van het Zaterdagteam ook een zondagsschot in hun assortiment hebben en roste vanaf een metertje of 27 nog voor rust ook de 4-0 in de winkelhaak. Halbzeit.

Peer vond weken na Pasen nog een stukje Christelijke vergevingsgezindheid in zijn ziel en had met de minuut meer medelijden met het zwalkende en algeheel niveauloze EGS. Met een lijp overstapje deed hij wat terug en zette hij de bezoekers zó vrij voor het doel, dat falen onmogelijk was: 4-1. Das Zehnte pakte de draad gelukkig snel weer op en op aangeven van Mister Bookmaker – die door de Guardiola van de Lage Landen het eerste bedrijf op de bank was gelaten, om de kans op een derde goal in drie weken en een bult slap gezever in de kantine flink te verkleinen – leek Kokkieloze Peppie de volgende treffer tegen de touwen te kunnen knikken. Helaas was de kans niet aan hem besteed, omdat hij ondanks de beste bedoelingen niet verder van de grond kwam dan 0,0432 op de schaal van bierviltjes.

Na ongeveer 70 minuten deed de Grote GvH een ontdekking die hij liever 21 jaar eerder had gedaan: toen hij bij het verwisselen van zijn benen per ongeluk een steekpass niet met binnenkant links, maar met buitenkant rechts afleverde. Door gebrekkig aangebracht Bento-etiketjes loopt de Grote GvH zonder het te weten al jaren met zijn rechterschoen aan zijn linkervoet en vice versa. Die ontdekking liet in de Schaijkse harten een gevoel van Hoop in de omvang van het Jezusbeeld in Rio de Janeiro ontkiemen, maar dat bleek van korte duur. Twee minuten later bleek uit een lange bal op broerlief, die onbedoeld richting de derde cornervlag op het hoofdveld van Achilles Reek zeilde, dat het paasei van Columbus daarmee nog niet helemaal was gevonden.

In de slotfase deden de Zeger en de Burgt nog een wedstrijdje ‘Ik wil niet scoren’, maar doordat de Burgt zijn laatste balletje breed op de Zeger compleet verkeerd raakte, schoof hij per ongeluk toch de 5-1 binnen. Daarmee was de gifbeker voor de bezoekers nog niet helemaal leeg, want met bekeken afstandsschot krulde hoofdofficier der strijdkrachten Willems tot besluit ook nog de 6-1 eindstand op de borden. Das Zehnte kreeg nog verschillende kleine en minder kleine kansen om de score op te voeren richting dubbele cijfers, maar omdat de KNVB zo’n uitslag toch nooit voor waar had aangenomen, besloten de atletische strijders van Das Zehnte het hier maar bij te laten.

Het bleef nog lang onrustig aan de Strada di Grappalo.